Meilahden Tornisairaalassa Suomen ensimmäinen ergonominen Chromaviso-valaistusratkaisu

Meilahden Tornisairaalassa Suomen ensimmäinen ergonominen Chromaviso-valaistusratkaisu

Asensimme helmikuussa 2020 Meilahden tornisairaalan hybridisaliin tanskalaisen Chromavison valaistuksen. Kerromme nyt, miten räätälöity ”Avaimet käteen”-ratkaisu toteutettiin hybridisalissa ja miten se käytännössä toimii.

 Kohteena hybridisali 
Hybridisali soveltuu erityisesti vaativaan verisuonikirurgiaan ja sydänkirurgiaan. Salissa yhdistyy radiologisen toimenpidesalin ja leikkaussalin ominaisuudet. Salissa on angiografialaite, jossa on hybridiympäristöön kehitetty robottiavusteinen angiokaari. Potilaan ympärillä voi parhaimmillaan työskennellä reilusti yli kymmenen ammattilaista. Toimenpiteissä käytetään paljon näyttöjä, joissa ei saa olla heijastuksia ja näkyvyys on tärkeää.

Hybridisali

Kuvassa: Salin valaistus on räätälöity kuhunkin toimenpiteeseen sopivaksi.


Projektin aloitus teknisellä kartoituksella
Ergonominen valaistusratkaisu toteutetaan aina sen mukaan, millaisia leikkauksia ja toimenpiteitä salissa tehdään. Liikkeelle lähdettiin siis tässäkin tapauksessa kartoituksella.

Hybridisali oli ollut käytössä jo muutaman vuoden ajan. Tekninen tiimimme kävi  läpi piirustukset sekä tarkasti fyysisesti salin ja kattorakenteet yhdessä sairaalan teknisen henkilökunnan kanssa. Suunnittelussa otettiin lisäksi huomioon angiografialaitteen ja muiden lääkintälaitteiden sekä leikkauspöydän sijainnit ja miten niitä liikutellaan eri toimenpiteissä.

Henkilökunnan sijoittuminen salissa
Henkilökunnalta saimme tiedot salihenkilöstön sijoittumisesta eri toimenpiteiden aikana. Tämä on erittäin tärkeä vaihe, koska suunnittelemme valaistusasetukset sijoittelun mukaan. Lisäksi samassa toimenpiteessä voi olla useita erilaisia vaiheita, jolloin eri valaistusasetuksilla voidaan optimoida näkyvyys.  

Hybridi- tai endovaskulaaritoimenpiteiden aikana kirurgeille luodaan näytön terävyyttä ja kontrasteja tukeva värimaailma. Anestesialääkäri- ja hoitaja tarvitsevat erilaista näkyvyyttä potilaan tarkkailuun ja toimenpiteisiin. Siksi heille ohjataan enemmän vaaleaa valoa. Tällä periaatteella suunnitellaan valaistus koko saliin, kunkin omaa tehtävää tukevaksi.

Asennus leikkaussali

Asennus
K
artoituksen jälkeen oli vuorossa vanhojen valaisimien poisto ja uuden valaistusjärjestelmän ja valaisimien asennus. Asennus ja testaukset sujuivat nopeasti suunnitelmien mukaan yhden viikonlopun aikana.

Kuvassa: Chromaviso-tiimi testaamassa valaistusta.


Henkilökunnan informointi ja koulutus
Sairaalan puolelta meillä oli sovitusti yhteyshenkilöt, joiden kanssa sovimme aikataulusta ja jotka hoitivat keskitetysti informoinnin henkilökunnalle kaikissa työvaiheissa, myös hyvissä ajoin ennen asennusta. Asennuksen jälkeisen viikon ajan meiltä oli salissa koko ajan saatavilla edustaja, joka kertoi kaikille saliin tuleville uudesta valaistuksesta ja miten se toimii. Samalla keskustelimme henkilöstön kanssa ja keräsimme käyttäjien ensi kokemuksia.   

Vuoropuhelu käyttäjien kanssa – säädöt palautteen mukaan
Käyttäjäkyselyt ovat tärkeä osa valaistusprojektia. Käyttäjiltä kysytään mielipiteitä yleensä noin kahden kuukauden kuluttua sekä noin puolen vuoden kuluttua.  Kummankin kyselykierroksen jälkeen tehdään yleensä tarvittavat säädöt ja muutokset testauksen kera. Valaistus on hyvin erilainen kuin mihin on Suomessa totuttu. Toiset kokevat valaistuksen hyödyt heti, osalla voi tottuminen kestää kauemmin. Varsinkin pitkissä toimenpiteissä ja pitkään venyvinä työpäivinä valaistuksen positiiviset vaikutukset alkavat näkyä ja tuntua.

Käyttöpaneeli

Käyttäjäystävällinen ratkaisu – yhden napin painallus vaihtaa asetuksen
Tornisairaalan hybridisalin valonohjaukseen otettiin käyttöön paneeli, joka asennettiin oven viereen. Paneeliin tehtiin yhteensä 10 erilaista valoasetusta. Asetuksissa on neljä eri sävyistä valkoista valoasetusta ja kuusi toimenpiteisiin räätälöityä värillistä valaistusasetusta. Paneelin vieressä on erillinen ohjeistus uusia käyttäjiä varten.

Kuvassa: Käyttöpaneeli sijoitettiin pääoven viereen.

 

Tutustu Färsaarten uuden sairaalan valaistukseen:
Vuorokausirytmiin perustuva valaistuskokonaisuus Torshavnin sairaalaan

INFOA CHROMAVISO-VALAISTUKSESTA 

Terveyttä edistävä valaistusratkaisu

Chromavison ergonominen valaistus on tanskalaisen kirurgin innovaatio. Valaistuksen kehittäminen alkoi vuonna 2006, mukana oli silloin Aarhusin sairaalan henkilökuntaa, alan tutkijoita ja valaistusasiantuntijoita.

Ergonominen valaistusratkaisu on avaimet käteen -kokonaispaketti: valaistussuunnitelma, hallintajärjestelmä, valaisimet ja lamput, asennukset, ohjelmointi ja käyttöönotto sekä käyttäjäkoulutus ja hienosäädöt.

Ergonomisen valaistuksen tarkoituksena on luoda kliinisen henkilöstön terveyttä edistävät työolosuhteet leikkaussaleihin, kuvantamiseen ja tähystystutkimuksiin. Jokaisella toimenpidetilassa työskentelevällä ammattilaisella on omat erityistarpeensa valaistuksen suhteen. Oikea valaistus on suunniteltava myös jokaisen toimenpiteen/vaiheen mukaan. Intensiivinen näyttöpäätetyö toimenpidetilassa on haasteellista ja aiheuttaa useita haitallisia vaikutuksia, kuten silmäongelmia, päänsärkyä ja väsymystä/uupumusta.

Ergonominen valaistus jakaa toimenpidetilan/leikkaussalin värillisiin ja valkoisiin valaistusvyöhykkeisiin, jotka ovat räätälöity kuhunkin toimenpiteeseen sopivaksi: valaistus vaihdetaan napista painamalla ennen toimenpidettä, sen aikana ja sen jälkeen. Värilliset valaistusvyöhykkeet takaavat näytön optimaalisen näkyvyyden selkeiden kontrastien avulla ja ilman heijastuksia, jotta kirurgi voi tulkita kuvaa nopeasti ja turvallisesti ilman silmien siristelyä.

Värien räätälöinti ja valaistusvyöhykkeiden sijoittaminen varmistavat tasapainoisen luminanssitason koko huoneessa, jotta kirurgi ja koko muu henkilökunta voivat välttää silmäongelmia nopeissa näkökentän muutoksissa esimerkiksi silloin, kun he siirtävät katseen näytöltä potilaaseen tai päinvastoin. Valkoisen värin alue tulisi suunnitella potilaan seurantaa ja dokumentaatiota varten erityisesti siten, että näyttöjen lukeminen ei vaarannu heijastusten takia. Ergonominen valaistus tulee mukauttaa toimenpidetilan sijoitteluun, työnkulkuun ja tarpeisiin.

Kerromme mielellämme lisää asennuksesta, ota yhteyttä puh. 09 566 0920 tai -

Chromaviso kuva 1    Kuva Chromaviso 2

Kuva Chromaviso 3

Anestesia

Chromaviso kuva 4

PPO Elektroniikka Oy

Kaarelantie 21, 00430 Helsinki

09 - 566 09 20

Tavoitat meidät sekä sähköpostitse että puhelimitse. Toimistomme on avoinna klo 8-16.

 

HENKILÖKUNTA

LASKUTUSTIEDOT

YHTEYDENOTTOLOMAKE

Uutiskirje- ja markkinointirekisterin rekisteriseloste »