Onko taloyhtiössäsi ollut vesivuotovahinkoja?

Ympäristöministeriön teettämässä selvityksessä kerrotaan asuinrakennusten korjaustarpeesta ja kosteusvaurioiden korjaustoiminnasta. Kosteusvaurioiden skaala on laaja. Kartoituksen mukaan lukumääräisesti eniten kosteusvaurioita aiheuttivat putkirikot ja laitteiden tai kalusteiden ja putkien väliset vuotavat liitokset. Toisena tulivat virheelliset rakenteet kuten puuttuva vedeneristys.

Selvitystä varten kerättiin tiedot 431 kosteusvauriosta, mukana oli kaikenikäisiä rakennuksia ja erilaisia rakenteita. Selvityksen mukaan noin puolessa tapauksista (47 %:ssa tapauksista ja 48 %:ssa niiden kustannuksista) kosteusvaurion aiheuttama vahinko olisi voitu estää tai minimoida. Vahinkojen ennaltaehkäisy ja minimointi kuitenkin unohdettiin. 
  
Selvityksen mukaan toinen puoli vahingoista oli luonteeltaan sellaisia, ettei asukas itse olisi voinut niihin vaikuttaa. Näissä tapauksissa mainittiin rakenne- ja materiaalivauriot, mutta myös jääkaapin ja astianpesukoneen rikkoutumiset.

Taloyhtiöt ja asukkaat talkoisiin
Finanssialan Keskusliiton mukaan korvattavia vesivuotovahinkoja oli vuonna 2015 yhteensä 35 082 kappaletta, euroissa 
145 miljoonaa eli vajaa 100 vesivahinkoa per päivä. On selvää, että tämä luku on saatava pienemmäksi. Jokainen asukas voi vaikuttaa itse tarkastamalla säännöllisesti vettä käyttävien laitteiden liitokset, sulattamalla jääkaapin riittävän usein ja huoltamalla laitteet tarvittaessa. Kannattaa myös aika ajoin tutkia, onko hälyttäviä tunnusmerkkejä kosteusvaurioista.

Vuotokaukalon kaveriksi vesivuotohälytin
Astianpesukone aiheuttaa hyvin yleisesti vesivuotovahinkoja. Sen alle oikein asennettu ja oikean kokoinen vesivuotokaukalo antaa perussuojan, mutta se ei paljasta kaikkia vuotoja eikä estä vahinkoa, jos asukas on vaikkapa matkoilla.

Ennaltaehkäisyyn liittyvät hankinnat etenevät hitaasti taloyhtiössä. Kun kyse on sellaisesta, mitä ei juuri tässä ja nyt välttämättä tarvita, hankinta hautuu muiden kuten kiireisten vesivuotokorjausten alle. Vakuutusyhtiöt suosittelevat nykyisin vesivuotokaukalon kaveriksi vesivuotohälyttimiä taloyhtiöihin, mutta vain harvoilla tämä järjestelmä on käytössä.
Lue Finassialan Keskusliiton hyväksymästä PPO 868 -vesivuotohälytysjärjestelmästämme lisää.

 

Lähteet: 
Nippala E, Vainio T. Asuinrakennusten korjaustarve 2006-2035. Valtion tutkimuskeskus VTT Oy 2016. 
Finanssialan Keskusliiton Internet-sivut. www.fkl.fi/vahinkotilastot.

PPO Elektroniikka Oy

Kaarelantie 21, 00430 Helsinki

09 - 566 09 20

Tavoitat meidät sekä sähköpostitse että puhelimitse. Toimistomme on avoinna klo 8-16.

 

HENKILÖKUNTA

LASKUTUSTIEDOT

YHTEYDENOTTOLOMAKE

Uutiskirje- ja markkinointirekisterin rekisteriseloste »