Värillinen LED-valaistus ehkäisee vaarallisia virheitä leikkaussaleissa

Virkeyttä, hyvää oloa, tarkkuutta ja varmuutta – Ergonomista valaistusta käyttävät terveydenhuoltoalan ammattilaiset Tanskassa, Ruotsissa ja Norjassa ovat enemmän kuin tyytyväisiä. Kyseessä on tanskalaisen kirurgin innovaatio; LED-värivalaistus, joka helpottaa näkemään paremmin ja parantaa työn tuloksia. Se on myös leikattavalle potilaalle hyvä uutinen, onhan kyse turvallisuudesta. Henkilökunta on työvuoron päättyessä sekä fyysisesti että henkisesti paremmassa kunnossa kuin ennen ergonomisen valaistuksen hankkimista.

Aluevalaistus


Suomessa on viime vuosina kiinnitetty huomiota työergonomiaan. Valaistuksesta on puhuttu aivan liian vähän. Valo vaikuttaa vireystilaan, hyvinvointiin ja suorituskykyyn. Hyvällä valaistuksella voidaan parantaa näkyvyyttä, jolloin virheiden määrä vähenee ja työturvallisuus paranee. Tämä on tärkeää terveydenhuollon toimenpidetiloissa kuten kuvantamisessa ja erityisesti leikkaussaleissa.

Eri toimenpiteet ja tilanteet vaativat erilaisen valaistuksen. Leikkaussalihenkilökunta joutuu säätämään valaistusta leikkaustyyppien ja jo pelkästään yhden leikkauksen aikana. Valo pitäisi suunnata oikein eikä se saa häikäistä ja luoda heijastuksia näytöiltä. Valaistusvoimakkuuden, värilämpötilan ja värintoiston säätäminen sekä helppo muunneltavuus ovat avainasemassa.

Hämärästä silmiä miellyttävään värivalaistukseen
Tanskassa, Norjassa ja Ruotsissa on ryhdytty tuumasta toimeen. Yli 100 sairaalakohteessa on pantu leikkaussalien ja kuvantamisen valaistukset uusiksi. Säädettävillä värillisillä LED-valoilla on rakennettu toimenpidehuoneet, joissa kaikilla - ei pelkästään kirurgilla - on paras mahdollinen näkyvyys. Puhutaan siis ergonomisesta valaistuksesta, joka räätälöidään kohteen ja toimenpiteiden mukaan.

Ergonominen valaistus perustuu väreihin
Ergonominen aluevalaistus luo optimaalisen toimintaympäristön kaikille käyttäjille samanaikaisesti. Valaistusratkaisu jakaa toimenpidetilan valaistusalueisiin, jotka räätälöidään työtehtävien mukaan. Ergonominen valaistus perustuu valon ja värien vaikutukseen ihmisissä, jotka työskentelevät toistuvasti hämärässä tai jopa pimeässä työympäristössä. Hoitotila jaetaan valaistusalueisiin jokaisen salissa olijan työtehtävän ja tarpeen mukaan. (Kuva Chromaviso.)

Ergonomisen valaistuksen toimintaperiaate
Perusasetuksena voi salissa olla ns. pehmeä valkoinen valaistus, joka sopii siihen hetkeen, kun potilas tulee huoneeseen. Lempeä valaistus rauhoittaa potilasta. Valaistuksen voi integroida leikkaussalin ohjausjärjestelmien kosketusnäyttöön tai sitä varten voi olla oma ohjauspaneeli tai tabletti, josta voi nappia painamalla vaihtaa valaistuksen leikkauksen mukaan. Kun kirurgi on valmis aloittamaan, hän pyytää henkilökuntaa vaihtamaan valaistuksen toimenpiteen mukaan, jolloin hoitaja saa yhdellä napinpainalluksella oikean valaistuksen päälle.

Vihreä, punainen ja valkoinen ovat Chromavisolla yleisimmin käytettävät värisävyt. Tarvitaan myös muita sävyjä. Esimerkiksi keltaisen ja punaisen yhdistelmä näyttää paremmin verisuonia, kun potilaalle annetaan laskimonsisäisiä nesteytys- ja lääkehoitoja. Violetti väri auttaa näkemään paremmin röntgenkuvien ja ultraäänitutkimuksen näyttöjä. (Kuva Chromaviso.)

Kuvantaminen


Väri toimenpiteen mukaan

  • Vihreä valo parantaa näkyvyyttä näytöllä ja vähentää silmien rasitusta. Valo ohjataan näytön takaa, jolloin näytöllä erottuu kaikki pienetkin yksityiskohdat kuten verisuonet selkeästi.
  • Punainen taustavalo sijoitetaan leikkaavan kirurgin taakse. Se vähentää heijastuksia ja luo vihreän värin kanssa tasapainoisen valaistuksen, joka helpottaa näkemistä ja vähentää väsymystä sekä poistaa stressiä. Punainen valo aktivoi ja pitää henkilökunnan ikään kuin valmiustilassa.
  • Vaalea valo ohjataan anestesiologille ja hoitajille, jotka seuraavat potilasta ja käsittelevät laitteita sekä instrumentteja.
  • Ennen leikkausta voidaan laittaa päälle ns. pehmeä valkoinen valaistus, joka rauhoittaa potilasta, samoin se voi olla päällä, kun potilas herää nukutuksesta.
  • Siivousta ja huoltoa varten on valkoinen täysin kirkas valo.

Ergonominen valaistus on tätä päivää – tulossa nyt Suomeen
Ergonominen valaistus on standardi jo monessa tanskalaisessa, norjalaisessa ja ruotsalaisessa sairaalassa. Suomessa otetaan vasta ensiaskelia. Leikkaussalien sähköturvallisuutta jo yli 37 vuotta valvonut PPO-Elektroniikka sai ensikosketuksen Chromavisoon Business Finlandin vientiverkoston kautta vuonna 2016. Ergonomisen valaistuksen konsepti sopii hyvin PPO-Elektroniikan tuotevalikoimaan. 

-  Ergonominen valaistus on erinomainen ratkaisu, Operatiiviset_paivat_2017
joka luo aivan uudenlaisen näkyvyyden leikkaussaliin ja kuvantamiseen. Sähköturvallisuuden lisäksi valaistus on myös osaamisalaamme, olemme toimittaneet ammattivalaisimia ja valaisinkomponentteja vuodesta 1993. Halusimme yhdistää voimamme Chromavison kanssa. Vaikka Suomessa ollaan etulinjassa sairaalateknologian saralla, meiltä puuttuu vielä tämä tärkeä elementti, joka helpottaa kaikkien salissa työskentelevien arkea ja parantaa turvallisuutta, sanoo PPO-Elektroniikan toimitusjohtaja Timo Ohtonen.

Kuvassa: Timo Ohtonen PPO-Elektroniikan ständillä Kirurgiliiton Operatiivisilla päivillä 2017.  

Sairaaloiden rakentamisessa ja saneerauksessa otetaan huomioon uusia innovatiivisia teknologioita. Valaistukseen pitäisi myös panostaa tulevaisuuden sairaalaympäristössä. Ergonominen valaistus parantaa tutkitusti työolosuhteita: henkilökunta voi hyvin ja näkee paremmin, jolloin potilasturvallisuus paranee. Kaikki tämä tuo sairaalalle kustannussäästöä.

Aarhusin yliopistollisessa sairaalassa, joka on Chromavison kotikaupunki, on rakennettu ergonominen valaistus jo yli 100 toimenpidetilaan. Odensessa ratkaisu on yli 40 salissa ja Bisbjerkiin rakennetaan uusi sairaala, jossa se tulee olemaan kaikissa toimenpidetiloissa.
Ruotsissa määrä lisääntyy jatkuvasti. 

Käyttäjät kiittävät ergonomista valaistusta

Claus_Puggaard

- Ergonomista valaistusta käyttävät kirurgit, anestesiologit ja hoitajat kertovat, ettei se ole ainoastaan parantanut leikkaustilanteessa pienten yksityiskohtien näkemistä vaan myös pitää heidät virkeämpinä läpi päivän ja vähentää stressitasoja, summaa myyntijohtaja Claus Puggaard  (kuvassa) yhteen. Hän on yksi Chromavison perustajista ja osakkaista. (Kuva Chromaviso.)

Puggaard tietää mistä puhuu. Hän tuntee leikkaussaliympäristön ja sen valaistustarpeet:
- Ergonomisen valaistuksen ymmärtää parhaiten, kun näkee sen käytännössä. Ratkaisu soveltuu avoleikkauksiin, tähystysleikkauksiin, diagnostisen radiologian osastoille ja endoskopiaan. Valaistusjärjestelmä räätälöidään aina asiakkaan tarpeen mukaan, kertoo Puggaard

Lisätiedot:

Viestintä- ja markkinointipäällikkö Tiina Ohtonen, 040 7400959, -
Toimitusjohtaja Timo Ohtonen, puh. 09 56609210, -

Lue lisää:

1. Chromavison tarina: kirurgin innovaatiosta kiitellyksi valaistusratkaisuksi
2. Älykäs valaistus – säästöä energiakulutukseen
3. Esite Chromaviso
4. Referenssejä

Kuvissa (Chromaviso):

Leikkaukseen valmistautuminen: Pehmeä valaistus, joka rauhoittaa potilasta  
Leikkauksen jälkeen: Kirkkaat siivousvalot                                 
                                                       

ValmistautuminenSiivous

Uutinen luettavissa myös sivuilla Mynewsdesk

PPO Elektroniikka Oy

Kaarelantie 21, 00430 Helsinki

09 - 566 09 20

Tavoitat meidät sekä sähköpostitse että puhelimitse. Toimistomme on avoinna klo 8-16.

 

HENKILÖKUNTA

LASKUTUSTIEDOT

YHTEYDENOTTOLOMAKE

Uutiskirje- ja markkinointirekisterin rekisteriseloste »