Tanska edelläkävijä sairaalavalaistuksessa

Chromaviso-valaistus edistänyt henkilökunnan hyvinvointia ja potilaan toipumista jo 14 vuoden ajan

Tapasimme tanskalaisen valaisinratkaisuja toimittavan Chromavison edustajat Tampereella sairaalatapahtumassa muutama vuosi sitten.Tutustuimme heidän aivan uudenlaiseen konseptiinsa ja siitä lähti yhteistyömme käyntiin. Chromaviso tarjoaa sairaaloihin räätälöityjä valaistusratkaisuja, jotka perustuvat käyttäjäkokemukseen ja tieteelliseen tutkimukseen valon ja värien vaikutuksesta ihmisissä. Chromavisolla on  toimenpidetiloihin soveltuva helppokäyttöinen ergonominen LED-värivalaistusratkaisu ja vuorokausirytmiin perustuva Chroma Zenit-ratkaisu vuodeosastoille, hoivaan ja kuntoutukseen.

Kaikki lähti liikkeelle leikkaussalista. Ergonominen LED-värivalaistus oli huonoon leikkaussalivalaistukseen kyllästyneen kirurgin Jens Dyrupin innovaatio. Suunnitteluun osallistui koko salihenkilökunta yhdessä valaistusasiantuntijoiden kanssa.  Työ aloitettiin 2006, jolloin myös rakennettiin ensimmäiset valaistukset koesaleihin. Siitä lähtien ratkaisua on kehitetty yhdessä käyttäjien kanssa ja vuosien varrella on toteutettu erilaisia tutkimusprojekteja. Vuorokausirytmiin perustuvaa Chroma Zenit -valaistusta lähdettiin suunnittelemaan samoihin aikoihin.

Chormavison valaistus on Tanskassa ja Ruotsissa jo standardi, yli 100 sairaalaan on rakennettu valaistus yli 2 055 tilaan. Ergonominen valaistus on toiminnassa jo jokaisessa tanskalaisessa sairaalassa.

Chromaviso_LED-värivalot

                   Kuva: Chromaviso


Käyttäjien kokemuksia kuunnellaan tarkalla korvalla
Tähystysleikkauksen aikana näyttökuvan laatu ja työolot ovat ratkaisevan tärkeitä potilaan hyvän hoidon ja turvallisuuden kannalta. Tanskalaisessa Koldingin sairaalassa on käytetty ergonomista valaistusta jo yli 10 vuotta. Tässä videolla sairaalan henkilökunnan kokemuksia: Katso Youtubesta esittelyvideo.

Chromaviso kansainvälisen TV-kanavan haastattelussa
Kansainvälisen CGTN-uutiskanavan toimittaja Javid Abdelmoneim kävi Kööpenhaminassa tutustumassa, miten vuorokausirytmiin perustuva valaistus vaikuttaa ja auttaa mm. kuntoutuvia aivoinfarktipotilaita. Hän haastattelee Chromavison kehitysjohtaja Torben Skov Hansenia, tutkija Anders Westiä ja kuntakonsultti Thomas Rasmussenia. Katso video.

Ruotsi kulkee Tanskan vanavedessä
Ruotsin sairaaloissa on otettu käyttöön ergonomisia valaistusratkaisuja 2010-luvun aikana. Ruotsissa on myös tutkittu paljon leikkkaussalien valaistuksen vaikutuksia. Sitä mukaan kun ratkaisuja on rakennettu, on ymmärrys terveyttä edistävän valon merkityksestä lisääntynyt. Chromaviso rakentaa parhaillaan uusia valaistuksia Värnamon, Eksjön, Uppsalan, Huddingen, Örebron ja Göteborgin sairaaloissa.

Tanskalaisille päättäjille suunnattu keskustelutilaisuus
Chromaviso järjesti helmikuussa 2020 Tanskan parlamentin tiloissa tilaisuuden, jossa oli mukana asiantuntijoita, poliitikkoja ja hoitoalan ammattilaisia keskustelemassa dementian hoidon tulevaisuudesta ja siitä, kuinka fyysisellä ympäristöllä on tärkeä merkitys sekä dementiaa sairastaville että hoitajille.
Päättäjät olivat asiasta kiinnostuneita ja vakuuttuneita, että näitä asioita on vietävä edelleen eteenpäin. Tanskassa on muutenkin kehitetty muistisairaiden hoitoa luomalla mm. muistisairaiden omia kyläyhteisöjä. Fyysisen ympäristön kehittäminen on hyvä jatkumo, valaistus on osa sitä. Lue artikkeli (tanskaksi).

Chromavison toimisto ja testitilat Aarhusin sairaalan lähellä
Chromaviso muutti uusiin tiloihin vuoden 2020 alussa. Tiloissa on nyt nähtävillä ja testattavissa kummatkin valaistusratkaisut. Kaikkiin henkilökunnan tiloihin asennettiin Chroma Zenit –valaistus, joka tukee vuorokausirytmiä. Koko henkilökunta on mukana tutkimusprojektissa, jossa testataan valaistuksen vaikutusta hyvinvointiin kuten nukkumiseen, jaksamiseen ja oman yleisen terveydentilan kokemiseen. Muutaman kuukauden päästä kuulemme tulokset.

Chromaviso Aarhus

                       Kuva: Chromavison tilat Aarhusissa

Valaistus tukee aivoinfarktipotilaiden kuntoutusta
Vuorokausirytmiin perustuvasta valaistuksesta on jo paljon tietoa, mutta varsinaista tutkimusta sen vaikutuksista potilaisiin on vielä vähän saatavilla. Tanskassa toteutetussa tutkimusprojektissa* selvitettiin, miten valaistus vaikuttaa neurologian kuntoutusosaston potilaisiin. Tutkimus toteutettiin Rigshospitalet -sairaalassa. Tutkimukset osoittivat, että potilaiden väsymys väheni merkittävästi luonnonvaloa jäljittelevän valaistuksen osastolla. Potilaat näyttivät voivat paremmin ja levottomuus ja masennusoireet olivat alhaisemmalla tasolla kuin standardivalaistuksen osastolla. Tosin valaistuksen vaikutuksia oli vaikea mitata kognitiivisten toimintojen osalta, koska potilailla oli vaikeita hermovaurioita.

* Lähteet:
West A, Simonsen SA, Jennum P, Cyril Hansen N, Schønsted M, Zielinski A, Sander B, Iversen HK.
An exploratory investigation of the effect of naturalistic light on fatigue and subjective sleep quality in stroke patients admitted for rehabilitation: A randomized controlled trial. Neuro Rehabilitation. 2019;45(2):187-200. doi: 10.3233/NRE-192752. Neuroscience center / University of Copenhagen.

West A, Simonsen SA, Zielinski A, Cyril N, Schønsted M, Jennum P, Sander B, Iversen HK2. An exploratory investigation of the effect of naturalistic light on depression, anxiety, and cognitive outcomes in stroke patients during admission for rehabilitation: A randomized controlled trial. NeuroRehabilitation. 2019;44(3):341-351. doi: 10.3233/NRE-182565.

Suomeen on asennettu ensimmäinen ergonominen valaistusratkaisu
Suomessa saadaan parhaillaan ensimmäisiä käyttäjäkokemuksia. Rakensimme Helsinkiin Meilahden tornisairaalaan uuden Chromaviso-leikkaussalivalaistuksen maaliskuussa 2020. Kerromme siitä syksyn 2020 aikana.

Kiinnostuitko Chromaviso-valaistuksesta? Ota toki yhteyttä, kerromme mielellämme lisää.
Chromaviso-valaistus on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen konsepti, johon kannattaa tutustua.

Terveyttä edistävä valaistus vaikuttaa tutkitusti henkilökuntaan ja potilaisiin. Se on tulevaisuuden teknologiaa, johon kannattaa panostaa.

Ota yhteyttä puh. 09 566 0920  tai -.

HUS HYbridisali

                         Kuvassa: HUS Helsinki / Tornisairaala, hybridisali.

 

PPO Elektroniikka Oy

Kaarelantie 21, 00430 Helsinki

09 - 566 09 20

Tavoitat meidät sekä sähköpostitse että puhelimitse. Toimistomme on avoinna klo 8-16.

 

HENKILÖKUNTA

LASKUTUSTIEDOT

YHTEYDENOTTOLOMAKE

Uutiskirje- ja markkinointirekisterin rekisteriseloste »