Ergonominen valaistus lisää diagnostiikan varmuutta

Aalborgin sairaalan radiologian osaston ylilääkäri Søren Søholm tutustui yhdessä muiden Tanskan radiologiayhdistyksen (DFIR) jäsenten kanssa Chromavison ergonomiseen valaistukseen Skejbyn sairaalassa Ruotsissa. Hän halusi saman ratkaisun myös Aalborgin vastikään kalustettuun angiografiasaliin.

”Kun näin ergonomisen valaistuksen toiminnassa Skejbyn kuvantamisosastolla, tiesin heti, että se oli juuri sitä, mitä me täällä Aalborgissa tarvitsimme”, kertoo ylilääkäri Søren Søholm.

Ergonomisella valaistuksella huomattava ero työolosuhteisiin

Uusi valaistus on tuonut Aalborin uuteen saliin kaiken kaikkiaan paremmat työolosuhteet –erityisesti se on vähentänyt silmien väsymistä ja lisännyt diagnostiikan varmuutta.

”Skejbyn vierailun jälkeen tilasimme Chromavisolta ergonomisen valaistuksen uuteen angiografiasaliin, ja otimme sen käyttöön viime syyskuussa. Se on huomattavasti mukavampi kuin vanha perinteinen valaistus, koska silmät eivät rasitu samalla tavalla kuin ennen”, korostaa Søren Søholm (kuvassa vasemmalla).

Kuva: Chromaviso.

”Ergonomisen valaistuksen avulla vältämme nyt terävät kontrastit valon ja pimeyden välillä. Niitä esiintyi aiemmin, kun vuorotellen himmensimme valoa ja kytkimme loisteputket takaisin päälle välttääksemme heijastuksia. Ergonomisella valaistuksella meillä on joustava ratkaisu kaikkiin eri toimenpiteisiin.Tämä ratkaisu mahdollistaa yksittäisten valaisimien asettamisen haluttuun väriin muista riippumatta. Esimerkiksi kun käytämme anestesiaa, voimme painaa päälle yksittäisen valaisimen valkoisella valolla, joka toistaa potilaan kasvojen värin tarkasti.”

Valaistuksen monet hyödyt

Ergonomisen valaistuksen edut ovat ilmeiset: silmien väsymys on minimoitu ja diagnostinen turvallisuus on parempi, kun näkee selkeän ja terävän kuvan. Tämä pätee myös kuvantamistilaan, johon asensimme myös ergonomisen valaistuksen.

”Ennen istuin koko päivän pimeässä kuvaushuoneessa. Diagnostiset näytöt eivät ole kovin kirkkaita – ja kun huoneessa oli vain hämärä valaistus, näyttöä jouduttiin kirkastamaan. Ergonomisen valaistuksen avulla näytön kontrasti kasvaa merkittävästi, kun takana on erityinen sinipunainen valo. Jos minun on verrattava sitä johonkin, se on kuin olisin yöharjoituksessa partiopoikien tai armeijan kanssa. Täällä käytetään myös punaista valoa yösokeuden välttämiseksi. Aiemmin silmämme saattoivat sattua, kun tulimme ulos sairaalasta ja kohtasimme päivänvalon parkkipaikalla – sitä ei enää tapahdu”, Søren Søholm toteaa.

Kuva: Chromaviso. Aalborgin sairaalan angiografiasali.

Joustava ja yksilöllinen ratkaisu

”Olemme nyt tottuneet ergonomiseen valaistukseen ja osaston työntekijät arvostavat etuja, jotka tulevat hyvin selväksi, kun vertaamme toiseen saliimme, jossa on vielä vanha valaistus. Parasta on, että voimme tehdä valaistuksen asetukset yksilöllisesti niin, että jokainen kirurgi saa sen haluamallaan tavalla. Valaistus on erittäin joustava ja huoneen eri väriasetusten välillä on todella hyvä siirtymä. Kokonaisvaikutelma on miellyttävä, koska silmä lepää paremmin”, Søren Søholm huomauttaa.

”Emme voi paeta sitä tosiasiaa, että työympäristöllemme on ominaista yhä enenevä näyttötyö –emmekä välttämättä näe päivänvaloa koko päivän aikana. Potilas on täällä vähän aikaa, mutta me olemme täällä päivästä toiseen. Ergonominen valaistus parantaa merkittävästi työympäristöä, siksi kaikkiin saleihin tullaankin päivittämään tämä uusi valaistus”, kertoo Søholm. 

Terveyttä edistävät tilat

”Haluamme luoda mukavan ja toimivan ympäristön sekä potilaille että työntekijöille  osastollamme. Olemme saavuttaneet positiivisen vaikutuksen yhdistämällä ergonomisen valaistuksen myös rentouttavaan MusiCure-musiikkiin, jonka säveltäjä Niels Eje on kehittänyt yhdessä lääkäreiden, sairaanhoitajien, psykologien ja muiden alan asiantuntijoiden kanssa. Tuloksena on miellyttävä tunnelma, joka parantaa henkilökunnan keskittymiskykyä –ja antaa potilaille rauhallisemman ja rennomman kokemuksen. Äänijärjestelmät ja ergonominen valaistus kuuluu tietysti menoihin, jotka näkyvät budjetissa. Sitä ei voi kieltää, mutta tulos puhuu puolestaan”, Søren Søholm päättää.

Käännös PPO-Elektroniikka Oy, alkuperäinen teksti Chromaviso

kauppakamari jäsen

  Luotettava kumppani logo ssty logo

 

 

 

PPO Elektroniikka Oy

Kaarelantie 21
00430 Helsinki
Finland

Tutustu meihin somessa

linkedin twitter

Copyright © 2024 PPO-Elektroniikka Oy. PPO® on PPO-Elektroniikka Oy:n rekisteröimä tavaramerkki.
Ota yhteyttä