Vuorokausirytmiin perustuva valaistus edistää hyvinvointia ja nopeuttaa toipumista sairaaloissa 

16.5.2023

Ihmiskeho on fysiologisesti rakennettu saamaan energiaa valosta, jolle se altistuu. Tämä tarkoittaa, että pitkin päivää luonnollinen altistuminen valolle vaikuttaa kehon toimintoihin. Kehomme tulisi  elää tämän luonnollisen vuorokausirytmin mukaan.  Aina kun kehon luonnollinen ns. vuorokausirytmi häiriintyy, meistä tulee  passiivisia, väsyneitä, keskittymiskyvyttömiä ja tehokkuutemme laskee.  Tämä ilmiö pätee erityisesti yöllä työskenteleviin ihmisiin esim. sairaanhoitajiin, lääkäreihin ja muihin terveydenhuollon henkilökuntaan.

Elämme parhaillaan vaikeaa aikaa henkilöstöpulan ja työstressin keskellä. Nostammekin nyt esille  tärkeän, monista tekijöistä koostuvan asian, terveellisen työympäristön.  Yksi terveyteen ja toipumiseen vahvasti vaikuttava tekijä on valaistus.  Terveydenhuollon nykyiset valaistusratkaisut eivät täytä potilaiden ja henkilökunnan fysiologisia tarpeita.

Vuorokausirytmiin perustuva valaistus kuvissa

Vuorokausirytmiin perustuvan valaistuksen hyödyt näkyvät selvästi teho-hoidossa

Tehokas tapa lisätä hyvinvontia ja parantaa työympäristöjä terveydenhuoltoalalla on oikeantyyppinen valaistus. Viimeaikaiset tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että ottamalla käyttöön oikeanlaisen vuorokausirytmiin perustuvan valaistuksen teho-osastoilla, voidaan parantaa niin potilaiden kuin henkilökunnan hyvinvointia.

Tämän on tehnyt tanskalainen, sairaaloiden ja hoivan valaistusratkaisuihin keskittynyt Chromaviso A/S.  Tutkimusnäyttöön perustuvan valaistuksen  vaikutukset näkyvät  jo yli 130 Pohjoismaisessa sairaalassa yli 3 000 kohteessa. Käyttäjätyytyväisyys  on kyselytutkimusten mukaan korkea, 92 %.

Potilaat ja henkilökunta hyötyvät oikeasta valaistuksesta

Sairaanhoitajat ovat energisempiä, aktiivisempia ja keskittyneempiä oikeaan aikaan päivästä samalla kun väsymys, stressi ja sairauslomat vähenevät. Kliiniset tutkimukset, joissa tutkittiin potilaita teho-osastoilla ja kuntoutusosastoilla, ovat osoittaneet potilaiden merkittävästi nopeamman toipumisen vuorokausivalaistuksessa verrattuna kontrolliryhmän potilaisiin tavanomaisessa valaistuksessa.

Tällä tavalla vuorokausivalaistus lisää henkilökunnan ja potilaiden terveyttä ja hyvinvointia ja vähentää samalla sairaalahoitokustannuksia.

Ainutlaatuinen näyttöön perustuva valaistuskonsepti

Tanskalainen Chromaviso on markkinoiden johtava vuorokausivalaistuksen toimittaja. Chroma Zenit- vuorokausivalaistus on näyttöön perustuva järjestelmä, joka imitoi luonnonvaloa sisätiloissa ympäri vuorokauden.  Valaistus vaihtuu automaattisesti päivän edetessä, ja lempeän auringonnousun ja voimakkaan päivänvalon ansiosta terve vuorokausirytmi säilyy luonnollisesti. Valaistuskonsepti on kehitetty yhteistyössä uniasiantuntijoiden, lääkäreiden ja tutkijoiden kanssa, ja se perustuu kliinisesti dokumentoituun valaistusprotokollaan, joka on mukautettu diagnoosiin, osaston työnkulkuihin ja päivärytmeihin sekä erityisiin työympäristövaatimuksiin.

Chroma Zenit vuorokausivalaistus on kokonaisvaltainen ja aktiivinen konsepti, joka tukee teho-osastojen arkea tehden valtavan eron potilaille ja henkilökunnalle.

Chromaviso ja suomalainen PPO-Elektroniikka yhteistyössä

Sairaaloiden kriittisten tilojen sähköturvallisuteen erikoistunut PPO-Elektroniikka Oy edustaa Suomessa Chromavison valaistusratkaisuja. Asennamme ”avaimet käteen”-kokonaisuuden sairaalaan ja hoivaan.  Kerromme mielellämme lisää asennuksista, referensseistä ja tutkimusprojekteista.  Annamme myös pyynnöstä yhteystiedot Ruotsiin/Tanskaan, jos haluatte kysyä suoraan Chromavisoa käyttäneiltä kollegoilta.   

Sairaala yöaikaan. Ylimmässä kerroksessa vuorokausirytmiin perustuva valaistus, alemmissa kerroksissa perusvalaistus.

kauppakamari jäsen

  Luotettava kumppani logo ssty logo

 

 

 

PPO Elektroniikka Oy

Kaarelantie 21
00430 Helsinki
Finland

Tutustu meihin somessa

linkedin twitter

Copyright © 2024 PPO-Elektroniikka Oy. PPO® on PPO-Elektroniikka Oy:n rekisteröimä tavaramerkki.
Ota yhteyttä